• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

Fotonatura 2021

 

Tisztelt Várlátogatók!
2021. szeptember 14-én, a vár tervezett áramszünet miatt korlátozott nyitvatartás mellett működik.

Megértésüket köszönjük! Smile

XXI. Fiľakovské hradné hry

Egy év szünet után újra megrendezésre kerülnek a több, mint húsz éves múltra visszatekintő Füleki Várjátékok. XXI. évadának főszervezője – ahogyan az elmúlt 5 évben megszokhattuk – a Füleki Vármúzeum.

A kétnapos rendezvény a járványügyi helyzet miatt két szervezési szakaszra oszlott. Az első részben, június 13-án a Füleki Farkasok gondoskodtak a XV. Nemzetközi Történelmi ĺjászverseny megrendezéséről, míg a történelmi főműsorra ez alkalommal 2021. szeptember 19-én kerül sor.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK ÉS ONLINE VÁRBELÉPŐK

Példányszám: 5000 db (4000 db szimpla kiadás, 1000 db „Anniversary 2020“ vízjellel ellátott bankjegy)

Ára: 3,- €/ db

Árusítás kezdete: 2021. augusztus 14., 9:00 óra

Bővebben: Információk a FÜLEKI VÁRAT ábrázoló nulla eurós bankjegy árusításáról

Augusztus 7-én ünnepeljük a Zólyom–Fülek-vasútvonal megnyitásának 150. évfordulóját. A vasút szerelmesei a rendezvény alatt történelmi vonatokon utazhatnak az adott útvonalon, sőt mi több, Zólyomban és Füleken is érdekes kísérőprogramok várják az érdeklődőket. Bővebb információkért forduljanak a Nógrádi Turisztikai Információs Központ munkatársaihoz. 

A 17. század első nagytekintélyű füleki várkapitánya Bosnyák Tamás volt, aki már fiatal korában kitüntette magát a pesti, az esztergomi és a székesfehérvári harctereken. 1596-ban, a a mezőkeresztesi csata során több sérülést is szerzett. Hat évvel később nagybátyja, Illésházy István mellett tűnt fel huszár kapitányként. Később Bocskay István oldalára állt, akinek seregei 1604 decemberében jöttek Fülek alá. A vár viszont megfelelő védelemmel és jól felszerelt sereggel rendelkezett, így Rhédey császári kapitány itt hagyta a katonaság egy részét, majd 2000 hajdúval továbbment, hogy elfoglalják Korponát. Füleket csak 1605 áprilisában vették be. Az ostromlók sikeréhez hozzájárult a várkút vizének hirtelen elapadása is, melyet a krónikások szerint a sok ágyúlövés okozott. Az erődítmény kapitánya Bosnyák Tamás lett (1605), aki még ugyanebben az évben feleségül vette itt Kenderesi Máriát. Füleki kapitánykodása idején az országgyűlés többször is kedvező döntést hozott a vár megerősítését és bővítését illetően. A bécsi béke értelmében (1606) Fülek visszaszállt a császárra. Kapitánya továbbra is Bosnyák maradt, akit II. Mátyás koronázása alkalmából aranysarkantyús vitézzé avattak, 1609-ben pedig bárói címet adományozott neki az uralkodó. Helyi tevékenységeit illetően viszont egyes írásos forrásokból kiderül az is, hogy a füleki nemesek felrótták a főkapitánynak a malma okozta károkat, mert olyan magasra húzatta annak gátját, hogy a város veteményes kertjei gyakran vízben álltak.

Bővebben: Bosnyák Tamás, híres füleki várkapitány

Az első nulla eurós AiCES (Szlovákiai Információs Központok Egyesülete) bankjegy július 2-án kerül forgalomba. Szlovákia-szerte 30 információs központban lesz elérhető, többek között Füleken, a Nógrádi Turisztikai Információs Központban.

A vásárlás feltételei:

  • 3803 – 3880 számozású bankjegyek közül 4 db/fő
  • a 14125 – 14140 számozású „Anniversary 2020“ vízjellel ellátott bankjegyek közül max. 2 db/fő

Alkotóműhely Mészáros Emíliával (szlovák nyelven)

A „Nógrádi Regionális Termék” minősítés tulajdonosa által vezetett alkotóműhely résztvevői a hagyományos szappanfőzést kísérhetik figyelemmel, majd saját maguk készíthetnek különböző formájú, glicerines, illatos szappanokat.

Az alkotóműhely díja: 6,- euró/személy (legalább 10 fő esetében rendelhető), időtartam kb. 1 óra

Interaktív történelmi előadás

Az interaktív bemutató keretében a füleki vár idegenvezetője, valamint a Defensores történelmi csoport tagja korabeli fegyverekkel ismerteti meg az érdeklődőket, akik egyúttal korhű ruhákba is bújhatnak.

Az előadás díja: 25,- euró/csoport, időtartam kb. 1 óra

 Elérhetőség: NTIK irodája, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.sz.: 047-4382016, 0918-994481

 

A hosszú szünet után a Füleki Vármúzeum ismét egy érdekes író-olvasó találkozóval kedveskedik az érdeklődőknek. A rendezvény vendége Zolcer János, az ipolybalogi származású szerző, újságíró és nemzetközi tv-producer, aki évekig Németországban tartózkodott, majd Budapesten telepedett le, ahol a mai napig él, onnan igazgatja a világ húsz városában működő médiabirodalmát. Zolcer János egy filmforgatás alkalmával járta végig Mihail Szergejevics Gorbacsovval, a kötet főszereplőjével, az Ő életének legfontosabb állomásait: szülőfaluját, a Kreml-t, a Moszkva melletti dácsáját, a Kaukázust, Németországot, Izraelt és Amerikát. A „Gorbacsov titkai” című könyv sok szempontból érdekes olvasmány. Először is rendkívüli a felvidéki magyarság történetében, hogy egy hazai szerző világtörténelmi rangú államférfiakkal készítsen beszélgetéseket. Az újságírónak így nem csupán Gorbacsovval, a „peresztrojka atyjával” nyílt lehetősége a találkozásra, akivel a legtöbb időt töltötte, hanem a hozzá hasonló neves tisztségviselőkkel is, mint például George Herbert Walker Bush, Helmut Kohl, Simon Peres, Hans-Dietrich Genscher, Jasszer Arafat, Fidel Castro, Nelson Mandela, sőt személyesen megismerkedett II. János Pál pápával is. Egyaránt különleges a kötet műfaja, melyet az író hibridnek, „a dokumentumriport-interjú-írói fantázia könnyed, olvasmányos formában előadott dokumentum-mesének” minősít. Ezáltal nemcsak a felnőtt korosztályt célozta meg, hanem a fiatalabbak érdeklődését is szerette volna felkelteni. A könyv lapjain elhelyezett QR kódok okostelefonnal lejátszható, rövid videókat nyitnak meg, melyek az egyes szereplőket és helyszíneket mutatják be. A mű ezen különleges szerkezete, a szép nyelvezet, valamint az interjúkban megjelenő, eredeti információk és fotók maradandó szellemi élményt nyújtanak, hiszen a történetben szereplő emberek döntései kihatottak mindnyájunk életére.
A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden kedves irodalomkedvelőt a rendezvényre, melyre 2021. június 15-én kerül sor, 16:00 órától a Városi Könyvtárban. A találkozó a koronavírus-járványhoz kapcsolódó előírások és óvintézkedések betartásával valósul meg, magyar nyelven. A helyszínen megvásárolható lesz a szóban forgó kötet, mely a bemutatót követően kölcsönözhető lesz az intézmény könyvtári állományából is.

1634 és 1644 között Wesselényi Ferenc töltötte be a füleki vár főkapitányának tisztségét. 1644-ben sikeresen védte meg Füleket I. Rákóczi György támadásával szemben. Ugyanebben az évben elfoglalta Murányt, amiért grófi címet kapott. Ezután felvidéki főkapitány, 1655-ben pedig nádor lett. A végvár falai közt biztonságban lehetett ebben az időben mesterséget űzni, az itt tartott vásárok vonzották a kereskedőket. Wesselényi idején céhet alapítottak Füleken a csizmadiák (1636), a lakatosok, pajzskészítők, lándzsakészítők, kardművesek és szíjgyártók (1636), a szűcsök (1640), majd később a vargák (1656) és a szabók (1674).  Első felesége a kor legszebb nőjeként számontartott Bosnyák Zsófia volt. A fiatal bárónőre Pázmány Péter hívta fel Wesselényi Ferenc figyelmét. Az ifjú báró 1630-ban vette feleségül Zsófiát, aki apjától a sztrecsnói várat kapta hozományként. A harcokban edzett férj nem sokáig időzött új birtokán az asszonya mellett, a házasságkötés után hamarosan útnak indult. A legenda szerint Wesselényi egyre hosszabb kimaradásainak nemcsak a török volt az oka, hanem a murányi vár szép úrnője is (Széchy Mária, a „murányi Vénusz“). A titkos találkák híre Zsófia fülébe is eljutott, aki a várkápolnában próbált megnyugvást találni. A hideg helyiségben való hosszú idejű tartózkodás következtében meghűlt, és 35 évesen életét vesztette. Wesselényi Ferenc második felesége Széchy Mária lett, a murányi vár gyönyörű úrnője. Kiváló lovas volt, valamint értett a fegyverforgatáshoz is. Regényes szerelmük történetét, valamint Murány megszerzésénél bemutatott katonai bravúrját Gyöngyösi István (a „magyar Ovidius“) énekelte meg a Márssal társalkodó Murányi Vénusz című költeményében. A műből megtudjuk, hogy a gróf 1644. augusztus 4-én kötél segítségével mászott fel a várfalon az ünnepélyes lánykérőre, két nappal később pedig összeházasodtak. Gyöngyösi 1658-ban a füleki helyőrségnél lett segédbíró id. gróf Koháry István főkapitánysága alatt, később Wesselényi Ferenc nádor mellé került titkárnak. A füleki főkapitányi tisztséget a gróf első házasságából származó idősebb fia, Wesselényi Ádám örökölte 1645-ben.

 

Forrás:
1. A füleki vár évszázadai, Füleki Vármúzeum, 2014
2. Drenko Jozef: Hriešni ľudia Novohradu, Novohradské osvetové stredisko v Lučenci, 2015
3. http://forumhungaricum.hu/kulturkincs/igazan-veszedelmes-viszonyok/

Kégaléria:
1. Wesselényi Ferenc (füleki főkapitány 1634-1644)
2. Gyöngyösi István (Hegedüs Géza - A magyar irodalom arcképcsarnoka)

 

A Phoenix Lutetia Polgári Társulás a Nógrádi Turisztikai Információs Központtal együttműködve meghívják Önöket a 2021.6.5-én megvalósuló vezetett gyalogtúrára.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.